AHC
 


Wat zijn veilige browsers?

 1. Mozilla Firefox voldoet aan veiligheidseisen Deze browser is een vrij recente speler op de markt van de browsers. Firefox 1.0 werd in november 2004 gelanceerd. In die maand werd de nieuwe browser maar liefst 10 miljoen keer gedownload. Mozilla Firefox weet grote aantallen gebruikers bij Internet Explorer weg te lokken vanwege haar unieke beveiligingstechniek. De populariteit neemt nog steeds toe.

  Veiligheid

  De beveiligingslekken in Mozilla zijn minimaal. Als er programmeerfouten opduiken dan worden die zo snel mogelijk weer opgelost. De browser heeft namelijk een automatische functie ingebouwd voor het updaten van haar programma. Mozilla Firefox blokkeert ook Pop-Ups.
  Bovendien kan de gebruiker zelf cookie-instellingen beheren. Daarnaast weigert Mozilla programma's te installeren zonder eerst toestemming te vragen.
  Kortom: de browser voldoet vrijwel aan alle veiligheidseisen.

  Voor- en nadelen

  De voordelen:
  Firefox is een compacte, veilige browser die alle webstandaarden volgt. De browser is in te stellen volgens jouw persoonlijke wensen. Het is mogelijk om je favoriete zoekmachines binnen handbereik te hebben. Dankzij de inplugbare Extensions is de lijst met mogelijkheden om uit te breiden oneindig.

  Nadelen:
  Sommige sites worden slecht weergegeven met Mozilla Firefox. Internetbankieren werkte in eerste instantie bij veel banken alleen goed als Internet Explorer werd gebruikt. Inmiddels is het tij gekeerd. Verschillende banken zoals de SNS-bank, de Rabobank en ABN-AMRO hebben het internetbankieren aangepast aan Mozilla-gebruikers. Verder is geen enkel programma vrij van bugs en ook Firefox kampt wel eens met veiligheidslekken. Maar de browser doet er alles aan om met man en macht en binnen de kortst mogelijke tijd het lek te dichten. Mozilla betaalde begin april 2.500 dollar aan een Duitse onderzoeker voor het ontdekken van vijf beveiligingsproblemen in de open-bronbrowser Firefox.

  Bron: http://www.getfirefox.com

 2. Netscape 8.0 hanteert blacklist van phishers

  Netscape was een van de eerste spelers op het World Wide Web. Het marktaandeel zakte eind jaren ’90 echter helemaal weg. Dit is mede te wijten aan het feit dat Internet Explorer door Microsoft als standaardbrowser bij Windows werd meegeleverd. Na verschillende overnames belandde de browser uiteindelijk in handen van AOL. Netscape maakte onlangs haar comeback door afgelopen maart de nieuwe versie 8.0 te lanceren. De nieuwe bèta van Netscape 8 bevat technologie die mensen meer moet beschermen tegen online fraude, zoals phishing en tegen spyware en cookies. Een van Netscape's wapens tegen fraude is de blacklist, waarop sites worden geregistreerd waarvan bekend is dat ze spyware verspreiden of worden gebruikt voor phishing. De browser is ontwikkeld in samenwerking met het Canadese softwarebedrijf Mercurial Communications. Netscape moest hun hulp wel inschakelen, omdat het in het verleden flink het mes heeft gezet in de eigen programmeerafdeling.

  Bron: http://www.netscape.com

 3. Opera 8 richt zich op snelheid

  De Noorse browser Opera draait al geruime tijd mee in de browserwereld. Ondanks het huidige kleine marktaandeel is zij in het overzicht van veilige browsers het vermelden waard. Op 19 april 2005 lanceerde opera haar nieuwe versie, opera 8.
  Met als inzet: de snelste browser ter wereld willen zijn. Hiermee gaat zij de felle concurrentie aan met andere browsers. Tegelijkertijd bracht het bedrijf een bètaversie uit voor de Mac en een gelijknamige versie voor Linux-gebruikers. Veiligheid is ook voor Opera een belangrijk thema. Opera 8 introduceert een venster dat opkomt zodra een beveiligde website wordt bezocht. Zij beoordeelt de veiligheid en betrouwbaarheid van het certificaat van de eigenaar op een schaal van 1 tot 3.
  Dit moet volgens de makers de kans op fraude aanzienlijk beperken.

  Voordelen:

  Opera 8 is voor Windows in meerdere talen beschikbaar waaronder het Nederlands. De browser heeft daarnaast een functie ingebouwd die ervoor zorgt dat webpagina's razendsnel worden aangepast bij wisselende beeldschermgroottes. Zij maakt hierbij gebruik van een speciale techniek, de Extensible Rendering Architecture(ERA). Deze functie is overgenomen uit de browser van mobiele apparaten. Opera is te verkrijgen in twee varianten: een gratis versie met een reclamebanner en een betaalde versie van 39 dollar waarin advertenties ontbreken.
  Voor de echte nieuwsfreaks is het met Opera feestvieren, de browser ondersteunt ook RSS Newsfeeds. Vakgebieden zijn op die manier eenvoudig bij te houden. Scoops binnen handbereik.

  Bron: http://www.opera.com

 4. Apple Safari geschikt voor de Mac

  Diverse browsers die op het windowsplatform beschikbaar zijn, zijn eveneens verkrijgbaar voor de Mac. In de beginjaren van Internet surften vrijwel alle Apple-gebruikers met de browser Netscape. Rond 97-98 sloot Microsoft een akkoord met Apple om voortaan standaard Internet Explorer te leveren. Toen Apple enkele jaren geleden haar nieuwe besturingssysteem OS X introduceerde vonden de apple-gebruikers dat het tijd werd voor een eigen geïntegreerde browser. Apple Safari, wint steeds meer terrein op Microsoft Internet Explorer voor Apple.
  Internet Explorer voor de Mac wordt niet verder ontwikkeld.

  Veiligheid:

  Via de Software Update van OS X worden aangetroffen veiligheidslekken direct gedicht. Ook deze browser heeft een pop-up blocker aan boord, en is in mindere mate vatbaar voor schadelijke software.
  De meeste virussen en malware worden geschreven voor het Windows-besturingssysteem en niet voor dat van Apple.

  Voordelen:

  Je kunt met de apple browser safari ook RSS nieuwsvoorzieningen gebruiken. Het laatste nieuws van duizenden websites binnen een muisklik zijn artikelen binnen handbereik. Bepaal uw eigen interessegebieden en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  Bron: http://www.apple.com/safari

 5. Internet Explorer

  Eind jaren negentig groeide het aantal Internetgebruikers tot grote hoogte. In de zomer van 1995 gebruikte 80 % van de Internetgebruikers Netscape. Vanwege het succes van het besturingssysteem Windows 95 en het aanbieden van de eigen webbrowser Internet Explorer kwam er midden jaren 90 een kentering in het marktaandeel van Netscape. Vanaf 1996 is Microsoft gestart met de ontwikkeling van een eigen browser gekoppeld aan het besturingssysteem Windows. Vanaf Windows 98 is Internet Explorer volledig geïntegreerd met het besturingsprogramma. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Op het hoogtepunt van de "alleenheerschappij" van Microsoft Internet Explorer bedroeg het marktaandeel 97%. Een browser met zo'n groot aandeel is ongewild een zeer populair doelwit voor hackers en virusschrijvers. Regelmatig worden ernstige veiligheidsfouten ontdekt en door Microsoft beveiligingsupdates aangeboden. Door negatieve publiciteit en de sterke ontwikkeling van een aantal alternatieve browe rs is het marktaandeel van IE flink aan het dalen.

  Zomer 2005 stelt Microsoft de eerste bètaversie van Internet Explorer 7.0 beschikbaar. Hoewel Microsoft heeft ontkend dat dit een defensieve actie zou zijn om terrein terug te winnen, is de officiële release van Internet Explorer 7.0 vervroegd. Aanvankelijk zou IE 7.0 tegelijk met het nieuwe besturingssysteem Longhorn in de tweede helft van 2006 worden gelanceerd. Deze nieuwe versie bevat uitgebreidere privacyinstellingen, meer mogelijkheden om spyware tegen te gaan, een ingebouwde mediaspeler en naar alle verwachting mogelijkheden tot het ontvangen van RSS nieuwsfeeds.
  Voor de betaversie is wel minimaal Windows XP SP2 vereist.